Hírlevél 2010/01 (2010.12.10.)

Az idén alakult kormány már ősszel is felizgatta a kedélyeket a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetését célzó törvénymódosításával (aki idáig magánnyugdíjpénztárba fizette a saját járulékait, az már az október havi jövedelme után is az állami nagy kalapba volt ezt kénytelen megtenni, és ez minden bizonnyal jövőre is így fog maradni), de 2011-re számos egyéb más (többnyire kedvező) változás is várható. A fontosabb elemeket igyekeztünk az alábbiakban ismertetni:

Bérekkel, személyi jövedelemadózással és járulékokkal kapcsolatos változások:

Nagy általánosságban elmondható, hogy
- akik idáig beleestek a 32%-os SZJA sávba, és/vagy
- gyermekük van, és/vagy
- szeretnének élni a béren kívüli juttatásokkal,
azok jövőre egyértelműen jobban járnak. Akik valamicskét vesztenek az új rendszerrel, azok a nem nagy jövedelmű munkavállalók, de a veszteségük havi szinten néhány száz forintban mérhetők. A részletek pedig a következők:

1.) Minimálbér
A minimálbér 2011-ben 78.000 Ft, a középfokú végzettséget igénylő munkakörökben pedig 94.000 Ft (“garantált bérminimum”), ráadásul utóbbit már a személyesen közreműködő társas vállalkozóknál is figyelembe kell venni (őnáluk a főtevékenységük tekintetében kell ezt eldönteni, hogy igényel-e középfokú végzettséget), nemcsak munkavállalóknál.

2.) Egysávos adórendszer
Az eddigi két sávos (17%-32%) szja kulcs 16%-os mértékben egysávos kulcsúvá alakul. Valójában nem 16, hanem 20.32%-os adóteherről beszélhetünk, mert a 16%-ot egy 127%-os szorzóval megállapított adóalap után kell számolni (hasonlóképpen, mint idén).

3.) Csökkenő mértékű adójóváírás
Az adójóváírás (amely kizárólag munkaviszonyból származó bérjövedelem után vehető igénybe, tagi és megbízási jogviszonyból származó jövedelem után nem!) havonkénti maximálisan igénybe vehető mértékét háromezer forinttal csökkentették, így most havonta legfeljebb 12.100 Ft adójóváírással számolhatunk, de a kedvezmény továbbra is éves jövedelemszinthez van kötve, azaz ha az éves összes (nemcsak munkaviszonyból származó) jövedelmünk meghaladja a 2.750.000 Ft-ot (127%-os szuperbruttó jövedelemkorlát!), e fölött a jövedelemhatár felett egyre kevesebb mértékben vehető igénybe ez a kedvezmény, és 3.960.000 Ft-os éves (szuperbruttó!) jövedelem szint mellett pedig teljesen megszűnik. Érdemes a munkavállalóknak ennek figyelembe vételével nyilatkozni munkáltatók felé az év elején arról, hogy az évközi adóelőleg levonásakor igénybe szeretnék-e venni ezt a kedvezményt (ebben az esetben, ha mégis több lesz a jövedelmünk, mint amire számítottunk, akkor az éves szja adóbevallásunk során majd be kell fizetni az évközben igénybevett kedvezményt), avagy sem (és ha kiderül, hogy kisebb jövedelmünk miatt mégis jogosultak lettünk volna a kedvezményre, azt az szja bevallás beadásakor visszakapjuk majd)

4.) Családi kedvezmény a gyerekeseknek
Egy új, jövedelemkorláthoz nem kötött (adóalapot csökkentő) kedvezmény kerül bevezetésre, amely családi kedvezmény névre hallgat, és az eltartottak számától függően vehetik igénybe a szülők: egy vagy két gyermek után (sőt, még a magzat után is fogantatásának 91. napjától) havi 10.000 Ft, három vagy annál több gyermek esetén havi 33.000 Ft kedvezményt lehet igénybe venni, amely kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között. Fontos, hogy a foglalkoztató az évközi adóelőleg levonásakor csak akkor tudja ezt a kedvezményt érvényesíteni, ha a jövedelem kifizetése előtt a foglalkoztatott nyilatkozik az eltartott gyermekek (illetve a magzat) számáról.

5.) A cafeteria ismét megéri
Egyes béren kívüli juttatások után a személyesen közreműködő társas vállalkozó és a munkaviszonyban dolgozó munkavállaló (megbízási jogviszony alapján dolgozó tehát nem!) számára a 2010-esnél kedvezőbb közterhekkel (TB járulék nélkül, és mindössze 119%-os adóalap-korrekció után számolt 16%-os, azaz valójában összesen egy 19,04%-os mértékű adóteher mellett) adhatók, így például:
- üdülési csekk évente és fejenként a minimálbér (78.000 Ft) összegéig
- kizárólag készétel vásárlására jogosító étkezési utalvány fejenként és havonta 18.000 Ft-ig
- iskolakezdési költségek gyermekenként és évente a minimálbér 30%-áig (23.400 Ft-ig)
- helyi utazási bérlet
- iskolarendszerű képzés költségei hallgatónként és évente a minimálbér 2,5-szereséig (195.000 Ft-ig)

6.) Egyéni nyugdíjjárulék minimális emelkedése
A foglalkoztatók által fizetendő TB járulék mértéke továbbra is 27%, míg a foglalkoztatottak az eddigi 17% helyett – a nyugdíjjárulék 0,5%-os emelése miatt – 17,5% járulékot fizetnek jövőre. Az eddigi két sávos (17%-32%) szja kulcs 16%-os mértékben egysávos kulcsúvá alakul. Valójában nem 16, hanem 20.32%-os adóteherről beszélhetünk, mert a 16%-ot egy 127%-os szorzóval megállapított adóalap után kell számolni (hasonlóképpen, mint idén).

7.) Az egészségügyi szolgáltatási járulék minimális emelkedése
Az egészségügyi szolgáltatási járulék (csak egy szűkebb réteg, például a nyugdíjas vállalkozók fizetnek ilyet) havi 4.950 Ft-ról 5.100 Ft-ra nő.

8.) Ekho – változatlan
Az Ekho szabályai nem változnak, a kedvezményezett kör minimálbér (garantált bérminimum) feletti jövedelmükre választhatják ezt az adózási módot.

9.) Egyes START kártyák megszűnése
START PLUSZ és START EXTRA kártyákat jövőre már nem lehet kiváltani.

10.) Ingatlan bérbeadás
Az ingatlan bérbeadásnál (most csak magánszemély által kiadott ingatlanról beszélünk!) megszűnik a külön adózó (vagy másképpen forrásadós) jövedelem alapú adózás lehetősége, 2011-től már kötelezően az összevont jövedelmeink között kell leadózni, ha nem kívánunk tételes költségelszámolással élni, akkor a kapott bevétel 10%-a számolható el költségként). Az összevont jövedelem szerinti adózásnál viszont már 2010-ben is szuperbruttósítani kellett a jövedelmet, ez megmarad jövőre is, tehát ha magánszemélyként nem választunk tételes költségelszámolást, akkor az ingatlan bérbeadásból kapott bevételünk után 90% X 1,27% X 0,16% = 18.288%-os adóteherrel számolhatunk, és továbbra is megmarad az a szabály, hogy ha éves szinten elérjük az ingatlan bérbeadásból számított 1.000.000 Ft-os jövedelmet, akkor még 14%-os eho kötelezettség (a teljes összeg után!) is terheli a magánszemélyt. Ha az ingatlant cég veszi bérbe, az imént említett szja-t és az eho-t a cég köteles levonni a magánszemélytől a bérleti díj kifizetésekor.

Egyéb adójogszabály változások (társasági adó, osztalék és egyszerűsített vállalkozói adó):

A társasági adó mértéke az idén félévkor 19%-osról 10%-osra lecsökkentett szintjén marad jövőre, és mivel az osztalék után az idei 25% helyett már csak 16%-ot kell adózni (a 14% eho továbbra is megmarad), még kevésbé érdemes evás adózást választani 2011-re. A számításaink szerint annak éri meg evát választani (vagy ebben az adózási rendszerben maradni), akinek a céges költségei nem érik el a bevételeinek cca. 35-45%-át (természetesen több tényező befolyásolja ezt az arányértékhatárt). Az EVA és ÁFA mértéke nem változik.

A 2011-es változásokon kívül még a szokásos év végi teendőkre hívnánk fel a figyelmet:

A társasági adó mértéke az idén félévkor 19%-osról 10%-osra lecsökkentett szintjén marad jövőre, és mivel az osztalék után is az eddig 25% helyett már csak 16%-ot kell adózni (a 14% eho továbbra is megmarad), még kevésbé érdemes evás adózást választani 2011-re. A számításaink szerint annak éri meg evát választani (vagy ebben az adózási rendszerben maradni), akinek a céges költségei nem érik el a bevételeinek cca. 30-45%-át (természetesen több tényező befolyásolja ezt az arányértékhatárt). Az EVA és ÁFA mértéke nem változik. – EVA, iparűzési és társasági adó feltöltési határidő 2010. december 20 (utóbbi kettőt csak annak kell, akiknek az előző évi éves szintű árbevétele meghaladta az 50 millió forintot, evásoknak összeghatártól függetlenül kötelező már most megfizetni a 4. negyedéves evát, és ha ezen kívül még volt, az eddigi hátralékokat)
- EVA bejelentkezés/kijelentkezés határideje 2010.december 20.
- Az alanyi áfa mentességet a 2011-es év vonatkozásában 2010.12.31-ig lehet kérni, és mindenki kérheti, akinek az éves árbevétele 5 millió ft alatt volt illetve várható 2011-ben is.
- A munkavállalóknak adjuk ki az idei maradék szabadságukat, mert következő évre azok nem vihetők át!
- Az év végén a cég állományában lévő foglalkoztatottak számára 2011. január 31-ig ki kell adnunk a cégtől kapott összes 2010-es jövedelmekkel kapcsolatos adóigazolást.

Az év hátralévő napjaira pedig boldog karácsonyi ünnepeket, az elkövetkezendő évre pedig eredményekben gazdag, és könyvelői dorgálásoktól mentes üzletvezetést kívánunk!

Vissza a hírlevelek tartalomjegyzékéhez!

Comments are closed.