7. Fordított áfa – mi az?

7. számlázási kérdés:
Mi az a fordított áfa, és mire kell odafigyelnem ezzel kapcsolatosan?

.

Válasz:

Alap esetben az áfát a szállító kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az áfa összeget vallja be az államnak (furcsa módon ez utóbbi akkor is igaz, ha a számla nem került kiegyenlítésre). A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: A szállítónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtől (áfa nélkül számláz neki), és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való “rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.

Két magyarországi cég között leggyakrabban az építőiparban fordul elő a fordított áfa, de legtöbbször külföldi viszonylatban találkozunk ezzel az intézménnyel, amikor olyan termék vagy szolgáltatás kerül számlázásra, amelynél a nemzetközi szabályozások szerint nem a számlát kiállító szállító országának, hanem a vevő országának az adóhatósága jogosult az adott ügylet áfájára (nagyon ritka esetekben egy harmadik ország állama jogosult az ügylet áfájára).

Amire tehát szállítóként oda kell figyelnem:

- meg kell bizonyosodnom, hogy mely esetekben kell a fordított áfa szabályai szerint kiállítanom a számlát, és melyekben nem

Amire vevőként oda kell figyelnem:

- meg kell bizonyosodnom, hogy a szállítóm jogosan alkalmazta/nem alkalmazta a fordított adózás intézményét az általa kiállított számlán, ha nem, akkor vissza kell küldenem a számlát és új számlát kell kérjek (sok esetben ez nehézkesen megoldható, emiatt sokszor nincs más választásunk, minthogy megelégszünk azzal, amink van, és ha feleslegesen terheltek minket külföldi áfával, akkor azt “bebuktuk”, vagy ha tévesen nem tettek rá áfát, akkor azt a külföldi állam “bukta be”)

- ha megbizonyosodtunk arról hogy fordított áfáról van szó, akkor ügyeljünk arra, hogy a számla időben átadásra kerüljön könyvelésre, hogy ne kelljen emiatt önellenőrizni egy bevallással már lezárt áfa-időszakot (lásd 6. kérdés).

Vissza a számlázási kérdések tartalomjegyzékéhez

Szóljon hozzá Ön is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>