7. Fordított áfa – mi az?

7. számlázási kérdés:
Mi az a fordított áfa, és mire kell odafigyelnem ezzel kapcsolatosan?

.

Válasz:

Alap esetben az áfát a szállító kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az áfa összeget vallja be az államnak (furcsa módon ez utóbbi akkor is igaz, ha a számla nem került kiegyenlítésre). A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: A szállítónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtől (áfa nélkül számláz neki), és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való “rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.

Két magyarországi cég között leggyakrabban az építőiparban fordul elő a fordított áfa, de legtöbbször külföldi viszonylatban találkozunk ezzel az intézménnyel, amikor olyan termék vagy szolgáltatás kerül számlázásra, amelynél a nemzetközi szabályozások szerint nem a számlát kiállító szállító országának, hanem a vevő országának az adóhatósága jogosult az adott ügylet áfájára (nagyon ritka esetekben egy harmadik ország állama jogosult az ügylet áfájára).

Amire tehát szállítóként oda kell figyelnem:

- meg kell bizonyosodnom, hogy mely esetekben kell a fordított áfa szabályai szerint kiállítanom a számlát, és melyekben nem

Amire vevőként oda kell figyelnem:

- meg kell bizonyosodnom, hogy a szállítóm jogosan alkalmazta/nem alkalmazta a fordított adózás intézményét az általa kiállított számlán, ha nem, akkor vissza kell küldenem a számlát és új számlát kell kérjek (sok esetben ez nehézkesen megoldható, emiatt sokszor nincs más választásunk, minthogy megelégszünk azzal, amink van, és ha feleslegesen terheltek minket külföldi áfával, akkor azt “bebuktuk”, vagy ha tévesen nem tettek rá áfát, akkor azt a külföldi állam “bukta be”)

- ha megbizonyosodtunk arról hogy fordított áfáról van szó, akkor ügyeljünk arra, hogy a számla időben átadásra kerüljön könyvelésre, hogy ne kelljen emiatt önellenőrizni egy bevallással már lezárt áfa-időszakot (lásd 6. kérdés).

Vissza a számlázási kérdések tartalomjegyzékéhez

Szóljon hozzá Ön is!

4 Responses to 7. Fordított áfa – mi az?

 1. Koch Sándor says:

  Cégünk Kft. formában üzemel, műanyag termékek előállításával foglalkozik.
  A raktár teteje elöregedett, javításra szorul. Úgy döntöttünk, hogy felületkezelt fém trapézlemez segítségével oldjuk meg a javítást.
  A termék az eladó tájékoztatása szerint a fordított ÁFA körbe tartozik.
  Kérdésünk: Ebben az esetben az ÁFA-t nekünk kell bevallani, /mint fizetendő ÁFA/, de egyúttal visszaigényelhető-e, vagy kizárólag befizetési kötelezettségünk keletkezik?
  Válaszukat előre is köszönjük.
  Üdv: Koch Sándor

  • admin says:

   Kedves Sándor!
   A fordított áfával megvásárolt trapézlemezek esetében az áfát Önöknek kell bevallaniuk, és valószínűleg ezzel párhuzamosan le is vonniuk, és így gyakorlatilag nem kell megfizetni az áfát. Azért írom, hogy valószínűleg, mert az áfa levonhatóságának több feltétele is van, amelyeknek egyszerre kell megfelelni. Az első és legfontosabb feltétel, hogy üzleti tevékenységhez használják fel (jelen esetünkben a raktárat, feltételezem, hogy kizárólag üzleti célokat szolgál). Ha ez csak részben valósul meg (pl. a raktár egy része magáncélokat is szolgálna, akkor a levonást arányosítani kell az üzleti használat arányában). A második feltétel, hogy olyan tevékenységhez használjuk fel, amely áfa köteles. Ha ez csak részben valósul meg, akkor ismét arányosítani kell. Végezetül az áfa tételes tiltásait kell megvizsgálni, hogy az áfát tartalmazó számla beleesik-e a levonási tilalomba (pl. személygépkocsi, élelmiszer, szórakozás stb.). Az Önök példájából viszont valószínűsíthető, hogy a levonás teljes mértékben érvényesíthető, azaz az ezzel kapcsolatos levonható áfa meg fog egyezni a befizetendő áfával.

 2. Zs.Tímea says:

  Üdvözlöm!
  Cégünk augusztus 19-én kapott egy levelet az egyik partnertől, melyben egy 05.07-i (!) Teljesítésű forditott áfás számlánkat küldte vissza olyan indoklással hogy a szerződés szerint áfásan kellett volna számláznunk
  Ezt ennyi idő elteltével jelezte felénk
  Mikor járunk el helyesen és szabályosan? A májusi áfa bevallást mindenképpen önellenőriznünk kell? (Cégünk havi áfa bevalló)
  Köszönjük a segítséget!

  • admin says:

   Kedves Tímea!
   A szerződés legkevésbé sem alkalmas arra, hogy rögzítsen olyanokat, mint például “fordítottan” vagy “egyenesen” kell majd számlázni egy adott ügyletet. Az erre vonatkozó szabályozás ugyanis nem a felek megállapodásától függ, hanem a törvényi szabályozástól. Ily módon igazából nem is értem a történteket, legalábbis annak indoklását. Mindazonáltal, ha a törvény szerint (!) valóban egyenes áfát kellett volna alkalmazni a fordított helyett az adott ügylet számlázása kapcsán, és erre most derül fény a számlakibocsátó oldalán, akkor – mivel ezáltal a befizetendő/bevallandó áfa összege visszamenőlegesen nő a számlakibocsátónál – valóban önellenőrizni kell a májusi áfa bevallást. Egyébként az furcsa, hogy 4 hónap elteltével jelzi azt a partnerük, hogy nem fogadják be az Önök számláját. De sajnos ez nem változtat a fentieken.
   Üdvözlettel: Pethes Miklós

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>