2013-as új adók (KATA, KIVA)

Ezen az oldalon megpróbáljuk összefoglalni a 2013-ban bevezetésre kerülő két új adónem, a kisadózók tételes adója (“KATA”) és a kisvállalkozói adó (“KIVA”) tulajdonságait a róluk szóló 2012. évi CXLVII. törvény és kapcsolódó adójogszabályok alapján).

1.) KATA

Azok az egyéni vállalkozók, egyéni cégek és kifejezetten csak magánszeméllyel rendelkező Bt-k, Kkt-k választhatják (illetve érdemes választaniuk) ezt az adózási formát, amelyek

-         nem végeznek biztosításügynöki/biztosítás/nyugdíjalap kiegészítő, valamint ingatlan bérbeadás/üzemeltetési tevékenységek közül egyet sem (másképpen fogalmazva TEÁOR 66.22, 66.29 és 68.20 a cég tevékenységei közül kizárva!)

-         legalább egy vállalkozói, tisztségviselői vagy megbízotti jogviszonyú (azaz nem munkaviszonyban alkalmazott) foglalkoztatottal/taggal rendelkeznek.

Az adózási formát nem muszáj év elejétől választani (bár alap esetben nem ajánljuk az évközi váltást, mert a tört évre külön beszámolót és adóbevallást kell készíteni), abba bármelyik hónap elejével be lehet lépni, és bármely hónap végével ki lehet lépni, viszont aki egyszer kilépett (vagy egyéb feltételek miatt kiesett, például 100.000 Ft-ot meghaladó NAV adótartozást sikerül összegyűjteni), az 24 hónapon keresztül nem választhatja újra ezt az adózási formát.

A kisadózás lényege, hogy az eddigi társasági adó, valamint a vállalkozáson belüli kisadózónak minősülő foglalkoztatottakkal kapcsolatos szja (osztalék szja is), eho, valamint mindenféle járulék, szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás  helyett a cégnél nem munkaviszonyban foglalkoztatottak után

- a főállású kisadózónak minősülő személy után havi 50.000 Ft

- a főállásúnak nem minősülő (létezik már legalább heti 36 órás munkaviszonya, vagy saját jogú nyugdíjas) kisadózó személy után havi 25.000 Ft

közteher fizetendő, kivéve ha az illető a hónap minden(!) napján táppénzben/TGYÁS/GYED/GYES/GYET/ápolási díjban részesül. Az egyéb (jellemzően munkaviszonyban) alkalmazott foglalkoztatott után a hagyományos közterheket kell fizetnie a vállalkozásnak. Arra figyelni kell, hogy egy esetleges vizsgálat során a vállalkozásnak kell bizonyíthatóan megcáfolnia azt az esetleges vádat, hogy a tételes kisadózói jogviszony valójában munkaviszonyt takar! Ha egy vállalkozás belépett a „tételes kisadóba”, akkor valamennyi – nem munkaviszony keretén belül foglalkoztatott – személyesen közreműködő társas vállalkozója, tisztségviselője, megbízottja után köteles a tételes adót megfizetni!

Az általános forgalmi adóra nincs hatással az adózási forma, azaz ugyanúgy érvényesek az áfa általános szabályai, illetve ugyanúgy választható az alanyi áfa mentesség évi 6 milliós bevétel alatt. Fontos szabály, hogy a kiállított számlákra kötelezően rá kell vezetni a „Kisadózó” megnevezést.

További előny, hogy a tételes kisadózást választó vállalkozásnak nem kell kettős könyvvitelt vezetnie, hanem elég csak a bevételeiről nyilvántartást vezetni, illetve az áfa bevalláshoz és bérszámfejtéshez szükséges analitikákat vezetni. Ha az így vezetett nyilvántartás szerint a vállalkozás bevételei (legyen az szolgáltatás, termékértékesítés, ingyenesen nyújtott szolgáltatás/termék, kamatbevétel vagy biztosító által fizetett kártérítés, netán pályázati támogatás) éves szinten meghaladják a 6 millió forintot, akkor a 6 millió forintot meghaladó rész után a tételes adók mellett további 40%-ot kell fizetni tárgyévet követő év februárjában.

Mind a kisadózó vállalkozásnak, mind a kisadózói számlát befogadó vállalkozásnak kötelezettsége az adott évben azonos partnerrel kapcsolatos 1 millió ft számlaértéket meghaladó kisadózói számlaforgalom lejelentése a NAV felé.

Hátránynak számíthat, hogy a főállású kisadózó olyan biztosítottnak számít, amelynél 81.300 Ft havi juttatás alapján számítják a különféle pénzbeli társadalombiztosítási ellátásokat. A főállásúnak nem minősülő kisadózó viszont – e foglalkoztatási viszonylatában – egyáltalán nem számít biztosítottnak.

Hátránynak is, de előnynek is mondható, hogy ha a kisadózó jövedelemigazolást kér, akkor a legutóbbi év bevételének rá eső részéből 60%, de legalább a minimálbérnek megfelelő jövedelmet kell igazoljon számára az adóhatóság.

Mivel az áfás cégeknek a jelenlegi evánál is előnyösebb adózási módot kínál ez az adózási forma, mindenképp megfontolásra ajánljuk a KATA-ba való átlépést a Bt-knek és Kkt-knek, de mindemellett azoknak is igen előnyös lehet, akik nincsenek áfa körben. Aki vállalkozóként dolgozik és nem rendelkezik Bt-vel vagy Kkt-vel, csak Kft-vel, akár még a betéti társaság alapítása és fenntartása is megérheti, mert ezek a költségek akár már egy év alatt is megtérülhetnek a KATA választása mellett.

 

2.) KIVA

Ez az adónem ugyan szélesebb körben használható, mint a tételes adó, viszont jóval szerényebb kedvezményeket nyújt a vállalkozás számára, hiszen az eddigi

-         éves „cash flow alapú nyereség”* után fizetendő 10% társasági adó valamint a bérek után fizetendő 27+1,5%-os szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás helyett

-         az éves pénzforgalmi alapon számolt „nyereség”, valamint a személyi jellegű kifizetések (pontosan még nem derül ki a törvényből, hogy ez alatt milyen juttatásokat kell érteni) után kell 16%-os adót fizetni,

-         ráadásul a 16%-os adó alapját növeli a már felvett hitel visszafizetése (igaz csökkenti az új hitel felvétele), a jegyzett tőke leszállítása (igaz, a növelése meg csökkenti az adóalapot), és még egy sor korrekciós tényező, köztük jónéhány olyan, amelyet pusztán az adózási mód lecserélése vált ki  (például az elhatárolt veszteség és az értékcsökkenési költség adóvonzatának részleges vagy teljes eltűnése).

Minden egyéb közteher tekintetében a kisvállalkozói adózást választó vállalkozást ugyanazok a fizetendők terhelik, mint eddig.

A fentiek miatt ezt az adózási módot kifejezetten csak azoknak a cégeknek ajánljuk, akik valamilyen okból kifolyólag nem választhatják a tételes kisadózást (pl. KFT-k), és jellemzően kis nyereséggel és nagy személyi (bér) jellegű kifizetésekkel rendelkeznek, valamint nincsenek fennálló hiteleik, felhasználható elhatárolt veszteségeik.

 Vissza a hírlevelek tartalomjegyzékéhez!*Nagy vonalakban két fő dologban tér el a „Cash flow típusú eredmény” az eddig megszokott számviteli eredménytől:
- egyrészt, hogy a pénzügyileg meg nem térült vevőszámláink után nem adózunk (csökkentik az adóalapot), de cserébe a kifizetetlen szállítói számlánk után viszont adózunk (növelik az adóalapot),- másrészt a tárgyévi beruházásokra kiadott összegek is csökkentik az adóalapot (mintha egyből el lehetne őket számolni költségként), cserébe viszont az előző évek beruházásainak aktuális amortizációs költsége nem fogja csökkenteni az adóalapunkat (mint ahogy eddig ezt megszoktuk). A törvény úgy fogalmaz, hogy az év eleji és év végi pénzkészlet közti különbözet lesz az adó alapja, de ez gyakorlatilag egyenértékű a fenti meghatározással. A pénzkészlettel való trükközések kiskapuit próbálták lezárni (pl. elszámolási előleg, stb.).

 

24 Responses to 2013-as új adók (KATA, KIVA)

 1. alma says:

  Nem értem, miért nem ajánlja a KIVA-t azoknak akiknek fennálló hiteleik vannak, hiszen a fennálló hitel csökkenti az adóalapot! Azoknak nem jó talán, akik vissza tudják fizetni a fennálló hitelt, de ezek vannak kevesebben, a többségnek folyamatosan fennálló hitele van sajnos.

 2. Bognár Orsolya says:

  Az összesítő tömör és érthető, de mint vállalkozó nem látok a számsorok mögé, hogy eltudjam dönteni melyik lenne jó, mivel itt tételesen az éves költségvetés mutatja meg , hogy érdemes e váltani, ez pedig a könyvelő dolga , így az ő tanácsát kérem ki, nem idegesítem magam rajta.

 3. szabó katalin says:

  a kata is csak a gazdagabbakon segít. A tényleg kisbevételű vállalkozókat még jobban tönkre teszi. eleve nem lehet átmenni, csak ha nincs 100.000.-nél több tartozás. logikus ha több van, azért van több,mert nem megy olyan jól a vállalkozás. Így ez a vállalkozó mostantól akár tönkre is mehet,mert legalább havi tizezerrel többet kell fizetnie, mint tavaly, mindezt a kata helyett. Ha lehetne katás talán utolérné magát és hamarabb befizetné az adót, de ez a kedves kormányunknak nem jut eszébe.

 4. Berekméri says:

  Az egész átvágás.
  Aki katázik az vállalja, hogy saját eszközt használ, ( vagyis a számlákat eszeveszetten gyüjti, hogy bizonyítsa) az általa választott időben dolgozik, (a TV szerelő mondja meg mikor van kedve dolgozni), a telephelyén végzi a munkát. (a daruk ellenőrzéséhez a 3. emeletre felviszi a kikötőből a darut hogy megvizsgálja), egy cégtől a bevétel max 50%-a származhat. (Vagyis egy nagyobb munkát megszerzel, akkor abban az évben annak a cégnek az alkalmazottjának tekintenek, következő évben egy másik cég alkalmazottja leszel. Legalábbis adózás szempontjából)
  Ez kicsit kimaradt az ismertetésből! Tán nem olvasták végig a NAV közleményét?

 5. bástyaelvtárs says:

  Tisztelt Fanyalgók!

  A KATA-ról: Végre van egy adó, amely egyszerű és tisztességes. Minimális mértékben jutalmazza azokat, akik eddig tisztességesen fizették a járulékokat. Igen erre vártunk mi kisvállakozók. Persze lehetne még kitalálni mindenféle ostobaságot (ld. előző kommentek), csak akkor csődbe menne az ország…
  Köszönjük szépen Orbán Viktornak!

 6. dr Kántor Mihály says:

  Mi számít 2013- évi bevételnek? Azok a számlák amelynél a számla kelte 2013. évre esik, esetleg
  a fizetési határidő, vagy a banki átutlás dátuma esik 2013 -ra.
  Mi határozza meg, hogy mi számít idei bevételnek. A számla melyik dátuma ( számla , kelte, fizetési
  határidő stb ) esetleg a banki átutalás dátuma. Melyik adatnak kell 2013-as dátumra esni ?
  Köszönöm a választ.

 7. dr Kántor Mihály says:

  Mi határozza meg, hogy mi számít idei bevételnek. A számla melyik dátuma ( számla , kelte, fizetési
  határidő stb ) esetleg a banki átutalás dátuma. Melyik adatnak kell 2013-as dátumra esni ?
  Köszönöm a választ.

  • admin says:

   Kedves Mihály!
   Csak feltételezni tudom, hogy nem KIVA, hanem KATA adóalanyként tette fel a kérdést. KATA adózóként az az időpont számít, amikor a pénzt jóváírják a bankszámlán vagy a készpénz átvételre kerül. A számla kelte és teljesítési dátuma irreleváns a KATA-nál. A KATA-ra való áttéréskor még arra kell figyelni, hogy amely számlának a teljesítési dátuma (számviteli szempontból) 2012-es évre esik, azt a bevételt viszont még a KATA előtti időszak szerinti szabályok alapján kell leadózni (és ott már nem feltétlenül a pénz beérkezése számít, attól függően, hogy milyen adóalanyok voltunk a KATA időszak előtt).
   Üdvözlettel:
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 8. Bajza Péter says:

  Azt szeretném megtudni ha fordítást vállalok egy külföldi társaság számára és interneten cserélünk információt, nincs semmi papír , a fizetést is átutalással kapom interneten keresztül, havi 250-350 ezer ft-t keresve átlagosan akkor használhatnám e a Kata-t. Ekkor csak be kell írnom hogy mennyi a bevételem majd a szja-ba év végén és fizetnem a havi 50ezret és az iparűzési-t?
  Van-e más fizetni való, tb stb.?
  Számlát kell-e adnom, áfá-t felszámolnom, valami papírt kitöltenem hogy bizonyítsam a bevételem az állam felé?
  Tisztelettel
  B. Péter

  • admin says:

   Kedves Péter!
   Lehet Kata-t választani, havi 50 (vagy 25) eft + éves 50 eft iparűzési adó közterhek megfizetésével. Áfát az áfa szabályoknak megfelelően kell felszámítani és bevallani+állam felé megfizetni (ezen szabályok ismertetése meghaladja a fórum kereteit), számla kiállítása + bankszámlanyitás kötelező, és egy kis adminisztráció, például bejelentkezés az adóhatósághoz, évente néhány bevallás stb., de megéri! Vágjon bele!
   Mi éves szinten 60 eft-ért vállaljuk a legegyszerűbb KATA-s vállalkozások adminisztrációját, ha külföldi számlázás is van, akkor ennél egy picit drágább. Feltehetőleg ilyen áron fog találni máshol is könyvelőket, akik ezt a feladatot felelősséggel elvállalnák.
   Üdvözlettel:
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 9. Maglodi Lászloné says:

  15 éve üzemeltetünk közössen a férjemmel két állateledel boltot. 3éve csak a hanyatlás van,beépitettük a megtakaritásainkat is. 2012 dec.-ben bezártuk az egyik boltot. Az én nevemen van a vállalkozás, a férjem alkalmazott. A kőnyvelő tanácsára átléptük a KAKA-ba ,de nem érezzük h. könnyebb lenne. Mindketten 4 orát dolgozunk, és havi 97e ft-t fizetek járulékot. Én talán kapnék 6-8 órás munkát. ,de nem tudom hogyan tudom vállalni, ha a könyvelőm is össze vissza beszél,hogy mennyit kell fizetni, vagy hogy nem is vállalhatok munkát. Kérem, adjon tanácsot, mert nagyon szomoru vagyok, hogy ide jutottunk 55 évesen!!!!!!

  • admin says:

   Kedves Maglódi Lászlóné!
   Konkrét megoldási javaslatot egy részletes átbeszélés után tudnék adni, mert az Ön által írtak nem elégségesek a tanácsadáshoz. Kérem, keressen emailben vagy telefonon a honlapunkon található elérhetőségek valamelyikén!
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 10. Nagy Árpád says:

  Tisztelt Pethes Miklós Úr!
  A környékünkön egy társasháznál alkalmaznának “házfelügyelői szolgáltatás” címén.A fizetést számla ellenében kapnám meg havonta.Ezek szerint egyéni vállalkozónak kell lennem.Választhatom a KATA-t?
  Mennyi lenne a havi befizetnivalóm?
  Válaszát előre is köszönöm!
  N.Árpád

  • admin says:

   Kedves Árpád!
   Amennyiben a házfelügyelői jogviszony vállalkozási jogviszony jelleget ölt, és nem munkaviszony jelleget, akkor minden további nélkül lehetne KATA-s egyéni vállalkozóként számlázni és adózni. Érdemes alanyi áfa mentességet kérni, és akkor nem kell áfát számlázni. A fizetendő adók:
   - ha van legalább heti 36 órás munkaviszonya vagy saját jogú nyugdíjas, akkor havi 25 eft “tételes adó”, egyébként sajnos 50 eFt.
   - éves szinten maximum 50 eFt iparűzési adó (kevesebbre is kijöhet)
   A fizetendő adó független a kiszámlázott összegtől (éves 6 MFt-ig), tehát nagyon kis díjazás mellett esetleg elviheti az adó a bevétel nagy részét.
   Üdvözlettel:
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 11. Vágusz Zsuzsanna says:

  T. Miklós Úr!

  Én gyesen vagyok és szeretnék egy kisvállalkozást akkor nekem havi 25 ezret kell fizetnem?

  • admin says:

   Kedves Zsuzsanna!

   Amennyiben Ön heti legalább 36 órás munkaviszonyból ment GYES-re, akkor igen, havi 25 ezer ft a fizetendő adó.

   Üdvözlettel:
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 12. Varga Sándor says:

  Üdv!

  Varga Sándor-nak hívnak.Jármiban lakom. 20éves vagyok. Jelenleg diák.Szeretnék egyéni vállalkozást indítani.
  A terveim:

  Jelenleg a vatera.hu aukciós oldalon értékesítek mobiltelefonhoz tokokat. Ezeket a tokokat külföldről rendelem meg aukciós oldalról, a tokot nem kapom kézhez, hanem mikor vásárolnak tőlem vaterán akkor én külföldi aukciós oldalról egyenesen a vásárló címére rendelem meg a tokot. Csak így 600 ezer forintig vagyok adómentes, elég jól megy már az eladás, csak lassan a családban mindenki nevére regisztráltam, hogy ne keljen adózzak mert ha meghaladom a 600ezer forintot akkor nagyon magas az adó így már nem érné meg. Ezért szeretném vállalkozásban csinálni KATA adózással és így havi 25ezer fix adót kell fizessek mivel diák vagyok ugye? És évi 1,5millióig mehetek?
  A kérdéseim:
  Így, hogy egyéni vállalkozásként szeretném csinálni kell e hozzá szakképesítés?, egy könyvelő ismerősömet kérdeztem ő azt mondta ,hogy kell hozzá. Egy KERESKEDŐ,BOLT VEZETŐ szakképesítés elég hozzá?
  Igazolnom kell számlával ,hogy mennyiért vásároltam meg a tokot, erről kapok is mivel paypal fizetési rendszer van, azon fel van tüntetve a vásárolt termék, és az összeg ,egy ilyen számla elég hozzá?
  Folytathatnám e így tovább hogy egyből a vásárló címére rendelem meg a tokot? És itthol én megirom a számlát amennyiért eladtam, és ráirom hogy KISADÓZÓ.
  Kell e könyvelni?
  Kell e igazolni a jövedelmem?
  Mit kell eljuttatni a NAV felé?
  Mik azok amire figyeljek oda??
  Várom válaszát!
  Köszönöm a segítséget előre!
  Üdv: Sándor

  • admin says:

   Kedves Sándor!

   Diákként is sajnos havi 50 ezret kell fizetni KATA-ra, az évi 1,5 millió Ft nem tudom, honnan jött, a cikkben 6 MFt-os limitről van szó, kérem, olvassa át a cikket, több egyéb kérdésére is kap belőlük választ. Szakképesítésről ne könyvelőket kérdezze elsősorban, erről én sem tudok nyilatkozni, ezt inkább a szakmabeliektől (kereskedők) vagy az önkormányzattól lehetne megkérdezni legnagyobb sikerrel. A várásolt eszközökről – bár a KATA adó kiszámításához nincs rá szükség- a számlát meg kell őrizni, sőt, még az is lehet, hogy a beszerzések után áfát is kell Magyarországon fizetni (ez nagyon sok tényezőtől függ). Kettős könyvelés nem kell, de egyéb okok miatt különféle nyilvántartásokat vezetni kell. Hogy pontosan mit és hogy, és hogy a NAV felé (és egyéb helyekre) mit kell, és mire kell odafigyelni, ezekkel a kérdésekkel illetve a teljes adminisztráció vitelével mindenképp ajánlanám, hogy bízzon meg egy könyvelőt, mert bele fog gebedni! Ez csak az én személyes tanácsom, természetesen nem kötelező megfogadni, hallottam már olyan véleményt is, hogy KATA-nál nincs szükség könyvelőre.
   Árut saját nevében megrendelő kereskedőként egyébként szerintem nem biztos, hogy érdemes KATA-t választani, hacsak nem legalább 150-200%-os az árrés, és biztos a nagy forgalom.
   Üdvözlettel: Pethes Miklós – Konto FORTE

 13. Nóra says:

  Nappali tagozatos egyetemi hallgatóként néhány órában kozmetikusként dolgoznék. KATA- t választhatok e úgy, hogy 4 órás munkaviszonynak számítson? Ha nem, akkor milyen adózást javasol, hogy minél kevesebb adminisztrációval és fizetni valóval járjon? Válaszát előre is köszönöm.

  • admin says:

   Kedves Nóra!
   Nem teljesen világos, hogy milyen tekintetben kellene olyannak számítania, mintha 4 órás munkaviszony lenne. A KATA-t a vállalkozóknak találták ki, tehát semmi köze a munkaviszonyhoz. Azt, hogy pontosan milyen adózással járna a legjobban, ahhoz sok-sok körülményt kellene ismerni, mérlegelni (pl. hogy nézne ki a vállalkozás, milyen költségek merülnének fel, gondolok olyanra, hogy üzlethelyiség bérleti díja vagy eszközök vásárlása, stb., mennyi lenne az éves várható bevétel, kikkel dolgozna együtt és milyen formában, gondolok olyanra, hogy egyedül dolgozna-e, vagy ha nem, akkor van-e “főnök”/”beosztott”, stb.), így sajnos konkrét választ sem tudok adni.
   Üdvözlettel:
   Pethes Miklós – Konto FORTE

 14. Nóra says:

  Tisztelt Pethes Miklós!
  Köszönöm, akkor kicsit bővebben: egyetemistaként napi négy óránál több időm nem lenne a vállalkozásomra, de vendégem sem lenne annyi, hogy teljes (8 órás) munkaidőben dolgozzak és az után fizessem a járulékokat. Ezért kérdeztem (előző levelemben helytelenül fogalmazva), hogy a KATA választható-e nekem, főállásúnak nem minősülőként havi 25 000 Ft közteher fizetésével, vagy mást ajánlana? A vállalkozást a lakásomon végezném, tehát bérelnem nem kell helyiséget, a munkaeszközeim már megvettem, egyedül dolgoznék, a várható bevételem 100 000 Ft körül lenne havonta.
  Üdvözlettel: Nóra

  • admin says:

   Sajnos az egyetemistáknak nem kedveznek alacsonyabb tarifával, azaz ugyanúgy havi 50 ezer ft-ot kellene “katázniuk”, mint annak, aki nem rendelkezik heti legalább 36 órás munkaviszonnyal. Az Ön esetében az egyéni vállalkozást vagy Bt/Kft alapítást javasolnám, vagy ha nem biztos egy “jelentősebb” forgalom (legalább éves kb. 1 MFt bevétel), akkor az Ön helyében inkább betársulnék valakihez, akinek már van vállalkozása.

   Üdvözlettel: Pethes Miklós – Konto FORTE

 15. Nóra says:

  Köszönöm gyors válaszát!
  üdv, Nóra

 16. Tisztelt Érdeklődők!

  Az elmúlt időszakban rengeteg (naponta több) kérdés érkezett hozzánk KATA és egyéb ügyekben. Sajnos a cégünk jelenleg nem képes ennyi kérdéssel foglalkozni, így elnézésüket kérjük, ha az Önök kérdései nem kerülnek megválaszolásra.

  Üdvözlettel: Pethes Miklós – cégvezető (Konto FORTE Könyvelőiroda)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>